Οι ερευνητικές κατευθύνσεις του Εργαστηρίου Διαιτητικής και Σύστασης Σώματος Ανθρώπου συνοψίζονται στο ακόλουθο τρίπτυχο ερευνητικών αντικειμένων / δράσεων:
-
- Διαιτητική – Εφαρμοσμένη Διατροφή. Έρευνα πάνω στην επίδραση της διατροφής σε διαφορετικές ομάδες πληθυσμού ή ασθενών.
- Μέτρηση της Σύστασης Σώματος με σύγχρονες μεθόδους – Ανθρωπομετρία. Έρευνα πάνω στην επίδραση που έχει η διατροφή στη σύσταση σώματος (π.χ. ποσοστό σωματικού λίπους, ενυδάτωση σώματος και μυϊκή μάζα). Αξιολόγηση της διατροφικής παρέμβασης μέσω της αλλαγής της σύστασης σώματος.
- Υγιεινή και Ποιότητα / Έλεγχος Τροφίμων – Διατροφής. Έρευνα πάνω στον έλεγχο της ποιότητας και της υγιεινής των τροφίμων και της διατροφής, γενικότερα. Η επίδρασή τους στον πληθυσμό και στο περιβάλλον.
Τομείς Έρευνας: Το ερευνητικό πεδίο που ανήκει το εργαστήριο, βάσει της αντιστοίχισης των εξειδικευμένων θεματικών περιοχών των βάσεων δεδομένων NSI και Incites της Thomson Reuters µε τα έξι κύρια επιστημονικά πεδία και τις υπάρχουσες υποκατηγορίες είναι:
-
- Nutrition & Dietetics
- Health Sciences
- Medical & Health Sciences
Συνεργασίες: Εκπαιδευτικά κέντρα του εσωτερικού με τα οποία συνεργάζεται το Εργαστήριο: Πανεπιστήμιο Κρήτης, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, ΔΙΠΑΕ, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου (Νεφρολογική, Νευρολογική, Ωτορυνολαριγγολογική Κλινική). Επισκέψεις, έρευνα, κοινά προγράμματα.
Επίσης, συνεργασίες με τοπικούς, περιφερειακούς ή εθνικούς κοινωνικούς φορείς. Συνεργασία με κοινωνικούς, πολιτιστικούς και παραγωγικούς φορείς σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο. Συνεργασία με το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής για διατροφική παρέμβαση στα σχολεία.
Email Επικοινωνίας: lab.bodycomp@hmu.gr
Διευθυντής Εργαστηρίου
Βασίλης Ζαφειρόπουλος, Καθηγητής, Επιστήμης Διατροφής & Διαιτολογίας
E-mail: zafir@hmu.gr