Τμήμα Επιστημών Διατροφής & Διαιτολογίας

Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο

Συμμετοχή φοιτητών του Τμήματος σε συνέδριο με θέμα «Cretan Lifestyle 2024: Mediterranean Tradition & Modern Applications»: Μοναδική εμπειρία γνωριμιών, μάθησης και εξερεύνησης της διατροφικής μας κληρονομιάς

 

Οι προπτυχιακοί φοιτητές του Τμήματος μας, Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας του ΕΛΜΕΠΑ, κος. Χαράλαμπος-Ευάγγελος Αποστολάκης, κα. Αριάνα Γεμενιτζή, κα. Πόπη Ρεράκη, και κα. Νίκη Τριανταφύλλου, και η μεταπτυχιακή φοιτήτρια κα. Ζαννή Αφροδίτη-Σταυρούλα, από την ειδικότητα «Τεκμηριωμένη Διαιτητική Πρακτική στη Διαχείριση Χρόνιων Νοσημάτων και Αναπηρίας», του Διατμηματικού Π.Μ.Σ. «Διεπιστημονική́ Διαχείριση των Χρόνιων Νοσημάτων, της Αναπηρίας και της Γήρανσης» του ΕΛΜΕΠΑ, συμμετείχαν στο διεθνές συνέδριο «3nd Annual Experiential Conference with American, International and Greek Scholars» με θέμα «Cretan Lifestyle 2024: Mediterranean Tradition & Modern Applications» που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο στις 29/10 – 02/11/2024, και διοργανώθηκε από τον κ. Κάλη Στέφανο, Καθηγητή Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ σε συνεργασία με την Grecotel Hotels & Resorts, με διευθύνων Σύμβουλο τον κ. Καλαϊτζιδάκη Δημήτρη.

Εκ μέρους των μελών του Τμήματος και των φοιτητών μας θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τον Καθηγητή κ. Κάλη, που για 3η συνεχή χρονιά προσέφερε πέντε υποτροφίες στο Τμήμα μας, παρέχοντας έτσι τη δυνατότητα στους/τις φοιτητές/τριες μας να απολαύσουν αυτή τη μοναδική εμπειρία και να έρθουν σε επαφή με την πολιτιστική κληρονομιά της Κρήτης, εμπειρία που συνδύαζε γνωριμία, μάθηση και εξερεύνηση και επρόκειτο να τους μείνει αξέχαστη.

Συγκεκριμένα σχόλια των ίδιων των φοιτητών/φοιτητριών αναφέρουν ότι «η γνωριμία και η σύνδεση με ανθρώπους από όλο τον κόσμο που μοιράζονταν το κοινό ενδιαφέρον για τη Μεσογειακή δίαιτα, την υγεία και την επιστήμη ήταν πολύτιμη» και η «βιωματική εξερεύνηση του παραδοσιακού τρόπου ζωής της Κρήτης, του πολιτισμικού πλούτου και των μοναδικών γεύσεων της παραδοσιακής κρητικής κουζίνας» αποτελεί μια αξέχαστη και πολύτιμη εμπειρία.  

Τελειώνοντας, αξίζει να αναφερθεί, πως, σύμφωνα με τους ίδιους τους φοιτητές, «η αλληλεπίδραση, η γνωριμία και η συζήτηση με ανθρώπους που έχουν άμεση σύνδεση με τις επιστήμες υγείας, καθώς και η ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών σε θέματα που αφορούν, μεταξύ άλλων, στη διατροφή, με διάθεση, σεβασμό και αποδοχή αποτέλεσε κινητήρια δύναμη για την περαιτέρω ενασχόληση τους με τα θέματα της υγείας και ενός υγιεινού τρόπου ζωής».Φοιτητές αναφέρουν, επίσης, ότι η συμμετοχή τους στο συνέδριο τους παρείχε μια ευρύτερη κατανόηση της αναγκαιότητας για την ολιστική προσέγγιση στην έρευνα. Η εμπειρία αυτή ανέδειξε τη σημασία της επιστημονικής αναζήτησης και παραγωγής γνώσης ως πρωταρχικού σκοπού και τη σύνδεση της μετέπειτα για τη χάραξη δράσεων υγείας, προκειμένου να βελτιωθεί η υγεία και η ποιότητα ζωής του πληθυσμού.

    Μετάβαση στο περιεχόμενο