Τμήμα Επιστημών Διατροφής & Διαιτολογίας

Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο

Δράσεις Εξωστρέφειας και Διασύνδεσης με την Κοινωνία

 

Ημερομηνία Τίτλος Δράσης Διοργάνωση Τίτλος παρουσίασης/παρέμβασης ΕΛΜΕΠΑ
10 Δεκεμβρίου 2024 Ενημέρωση μαθητών Γυμνασίου για τη σχέση διατροφής-υγείας ΕΛΜΕΠΑ – Γυμνάσιο Παλαικάστρου ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗ, Ομάδες τροφίμων, Επεξεργασία και Ετικέτες τροφίμων.

Μαθητές Γυμνασίου-Εκπαιδευτικοί

29 Οκτωβρίου – 2 Νοε 2024 Greek Diet in Greece- Past, Present & Future Mediterranean Health Conference Nutritional content and cost of ready meals in greek supermarkets: a cross-sectional comparative study between vegetarian and meat based meals.
21-23 Οκτωβρίου 2024 Healthy ingredients for healthy diets: A food journey from Belgium to Greece 6th International workshop, HMU/ UCLL WORKSHOP

Cretan-Mediterranean diet, Selected topis on olive oil, Native edible greens and vegetables in Crete

11-13 Οκτωβρίου 2024 CRETAN/MEDITERRANEAN STANDARD IN MODERN DIETARY PRACTICE AND CLINICAL MANAGEMENT 2ο Διεθνές Συνέδριο Διατροφής και Διαιτολογίας, Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδας Συνέδριο

Nutritional content and cost of ready meals in greek supermarkets: a cross-sectional comparative study between vegetarian and meat based meals.

https://iconsd.eu/

 6 Ιουνίου 2024 Διάλεξη από την μεταπτυχιακή φοιτήτρια Erasmus+ ICM Gloria Katushabe από την Ουγκάντα με θέμα: «Nutrition practices in patients with artificial diet in Uganda- Improvement Needs» Erasmus+ Στις 6 Ιουνίου 2024 επισκέφθηκε το Τμήμα Επιστημών Διατροφής & Διαιτολογίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου η μεταπτυχιακή φοιτήτρια Erasmus+ ICM Gloria Katushabe από την Ουγκάντα δίδοντας διάλεξη με θέμα:  «Nutrition practices in patients with artificial diet in Uganda- Improvement Needs» (Διατροφικές πρακτικές σε ασθενείς με τεχνητή διατροφή στην Ουγκάντα) ως προσκεκλημένη του μέλους ΕΔΙΠ του Τμήματος δρ. Γεώργιου Τσικαλάκη. Ενημέρωσε τους φοιτητές για τις τεράστιες διατροφικές ανάγκες στην Ουγκάντα και τους επισήμανε τις προοπτικές ανάπτυξης της φροντίδα ασθενών με προβλήματα θρέψης. Τέλος συζήτησε με την Πρόεδρο του Τμήματος Αν. Καθηγήτρια κ. Αναστασία Μαρκάκη, ευκαιρίες για ερευνητικές συνεργασίες, που θα προωθήσουν τεχνικές φροντίδες στη διατροφή των ασθενών.
5 Ιουνίου 2024 Επίσκεψη στο τμήμα μας 13 εκπαιδευτικών από διάφορες χώρες  Erasmus+

Δημοτικό Σχολείο Παλαικάστρου

Στις 5 Ιουνίου 2024 επισκέφθηκαν το Τμήμα Επιστημών Διατροφής & Διαιτολογίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου 13 εκπαιδευτικοί από 2 σχολεία της Τουρκίας (Κωνσταντινούπολης και Αττάλειας), ένα σχολείο της Βορείου Μακεδονίας (Σκόπια) και ένα σχολείο του Βελγίου (Γάνδης) που βρέθηκαν στη Σητεία στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+, φιλοξενούμενοι από το Δημοτικό Σχολείο Παλαικάστρου, για να ενημερωθούν σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και την ανάγκη διαχείρισης νερού στα πλαίσια της κλιματικής αλλαγής. Την υποδοχή επιμελήθηκε το μέλος ΕΔΙΠ του Τμήματος Δρ. Γεώργιος Τσικαλάκης, ο οποίος έδωσε διάλεξη στους εκπαιδευτικούς με θέμα: “Exploitation of hydroelectric potential of the irrigation reservoirs in Eastern Crete”.
1 Ιουνίου 2024 Συμμετοχή Τμήματος στην εκπαιδευτική δράση «Τα παιδία παίζει» 2ο Δημοτικό Σχολείο Σητείας Το Τμήμα Επιστημών Διατροφής & Διαιτολογίας, ανταποκρινόμενο στην πρόσκληση του 2ου Δημοτικού Σχολείου Σητείας, συμμετείχε στην εκπαιδευτική δράση «Τα παιδία παίζει» που έλαβε χώρα στον αύλειο χώρο του 2ου Δημοτικού σχολείου Σητείας το Σάββατο 1 Ιουνίου 2024. Φοιτητές του Τμήματος ενημέρωσαν γονείς και μαθητές για καλές πρακτικές στις διαιτικές τους συνήθειες και έπαιξαν διάφορα παιχνίδια με τους μικρούς μαθητές. Την ευθύνη συντονισμού και ενημέρωσης σχετικά με τη θρεπτική αξία και την ωφέλεια στην υγεία των άγριων βρώσιμων χόρτων, είχε το μέλος ΕΔΙΠ του Τμήματος Επιστημών Διατροφής & Διαιτολογίας Δρ. Γεώργιος Τσικαλάκης.
29 Μαΐου 2024 και 31 Μαΐου 2024 Επίσκεψη του Διεθνούς Ινστιτούτου Γαστρονομίας, Πολιτισμού, Τεχνών & Τουρισμού (International Institute of Gastronomy, Culture, Arts & Tourism – IGCAT) στην Κρήτη Εκπαιδευτική Αναπτυξιακή «Πλοηγός», Περιφέρειας Κρήτης O Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας κ. Βασίλειος Ράϊκος και η Πρόεδρος του Τμήματος Δρ. Αναστασία Μαρκάκη συμμετείχαν στην επίσκεψη του Διεθνούς Ινστιτούτου Γαστρονομίας, Πολιτισμού, Τεχνών & Τουρισμού (International Institute of Gastronomy, Culture, Arts & Tourism – IGCAT) στην Κρήτη, στα πλαίσια της αξιολόγησης του φακέλου υποβολής της Κρήτης για την ανάδειξή της ως «Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2026».
27-31 Μαΐου 2024 Διεθνή συνάντηση του δικτύου του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων (F.A.O),  θέμα: «Διαχείριση στην παραγωγή τροφίμων σε εδάφη με υψηλή αλατότητα» Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών και τμήμα Γεωγραφίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Βαλένθια Το Μέλος ΕΔΙΠ του Τμήματος Επιστημών Διατροφής & Διαιτολογίας δρ. Γεώργιος Τσικαλάκης συμμετείχε στη διεθνή συνάντηση του δικτύου του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων (F.A.O). Ο δρ. Γεώργιος Τσικαλάκης συμμετέχει εθελοντικά στη δράση του δικτύου και είχε την ευκαιρία να κάνει δύο παρεμβάσεις αναφορικά με την αναγκαιότητα πίεσης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για κοινή μεθοδολογία στα όρια μέτρησης αλατότητας στα εδάφη και στην αλλαγή του πλαισίου δράσης σε μεγάλα έργα διαχείρισης νερού από δημόσιους φορείς και όχι μέσα από συμπράξεις δημόσιου ιδιωτικού τομέα, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης.
27 Μαΐου 2024 Συνάντηση υπευθύνων Erasmus+ του Τμήματος μας με το Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας της Σχολής Φαρμακολογίας και Επιστημών Τροφίμων του Πανεπιστημίου της Βαλένθια Σχολή Φαρμακολογίας και Επιστημών Τροφίμων του Πανεπιστημίου της Βαλένθια Ο ΕΔΙΠ του Τμήματος και Ακαδημαϊκός Υπεύθυνος Erasmus+ του Τμήματος Δρ. Γεώργιος Τσικαλάκης συναντήθηκε με καθηγητές και τους υπεύθυνους του προγράμματος Erasmus+ της Σχολής Φαρμακολογίας και Επιστημών Τροφίμων του Πανεπιστημίου της Βαλένθια με επικεφαλή την Αν. Καθηγήτρια του Τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας κ. Lara Manyes I Font για να συζητήσουν την προοπτική περαιτέρω συνεργασίας των Τμημάτων στα πλαίσια των προγραμμάτων Erasmus+, αλλά και όποιων χρηματοδοτικών ευκαιριών παρουσιαστούν.
22-27 Απριλίου 2024 Erasmus Blended Intensive Programme (BIP) “Nutrition International Health Promotion Project 2023-2024” Thomas More University of Applied Sciences του Βελγίου Στην Αμβέρσα πραγματοποιήθηκε η δια ζώσης συνάντηση του Erasmus Blended Intensive Programme (BIP) “Nutrition International Health Promotion Project 2023-2024” που διοργάνωσε το Thomas More University of Applied Sciences του Βελγίου, με συνολική διάρκεια από 5/2-31/5/24. Το Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας συμμετείχε με 6 φοιτητές (4 προπτυχιακούς και 2 μεταπτυχιακούς), οι οποίοι συγκέντρωσαν από τις υψηλότερες βαθμολογίες και άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις από άποψη επιστημονικής κατάρτισης, συνεργασίας και αποτελεσματικότητας. Στις 24-27/4/2024 στη συνάτηση συμμετείχαν και οι Αναπληρώτριες Καθηγήτριες του Τμήματος Μαρκάκη Αναστασία και Μουρατίδου Θεοδώρα για την καθοδήγηση των φοιτητών και τη βαθμολόγηση όλων των παρουσιάσεων.
12-13 Απριλίου 2024 “Η άυλη πολιτιστική κληρονομιά της Κρήτης.
Εκφάνσεις, δράσεις διαφύλαξης και προοπτικές
Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού,
Περιφέρεια Κρήτης και Εκπαιδευτική – Αναπτυξιακή «Πλοηγός»ΠΛΟΗΓΟΣ
«Η σημασία της διατροφικής ταυτότητας ως επιπλέον στοιχείο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς στο παραδοσιακό πρότυπο διατροφής στην Κρήτη του σήμερα”.
7 Απριλίου 2024 Βιωματική εκπαίδευση ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΙΚΟΣ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΣ Σύλογος Σητείας Παραδοσιακοί φυτικοί διατροφικοί πόροι. Η επίδραση τους στην προαγωγή της υγείας και η διαφύλαξη τους.
3-4 Απριλίου 2024 1η Διεθνή Εβδομάδα συνεργασίας του ΕΛΜΕΠΑ και του Πανεπιστημίου ATHENA European University με Πανεπιστήμια χωρών της Αφρικής ΕΛΜΕΠΑ,  ATHENA European University με Πανεπιστήμια χωρών της Αφρικής Συμμετοχή του Τμήματος Επιστημών Διατροφής & Διαιτολογίας στην 1η Διεθνή Εβδομάδα συνεργασίας του ΕΛΜΕΠΑ και του Πανεπιστημίου ATHENA European University με Πανεπιστήμια χωρών της Αφρικής, η οποία έλαβε χώρα στο Ηράκλειο από 01-05.04.2024. Την 1η Διεθνή Εβδομάδα πλαισίωσαν με εισηγήσεις το μέλος ΔΕΠ και Πρόεδρος του Τμήματος Δρ. Αναστασία Μαρκάκη με θέμα: Mediterranean/Cretan Diet – An evidencebased Therapeutic Nutrition tool και το μέλος ΕΔΙΠ και Ακαδημαϊκός Υπεύθυνος Erasmus του Τμήματος Δρ. Γεώργιος Τσικαλάκης με θέμα: ‘Opportunities for cooperation between Mediterranean European and North African Universities in the field of food – Erasmus Experiences’.
29-31 Μαρτίου 2024 Βιωματικό σεμινάριο: Η Μεσογειακή Διατροφή στο χθες και στο σήμερα. Εφαρμογή στην εκπαίδευση» ΕΛΜΕΠΑ-ΚΠΕ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ Τα εδώδιμα αυτοφυή φυτά στην Κρητική διατροφική κουλτούρα. 

Εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

60 δια ζώσης και > απο 800 διαδυκτιακά

30 Μαρτίου 2024 Εκπαιδευτικό πρόγραμμα: Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΙΝΗΤΑ ΤΕΚΜΗΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΝΗΣΟΥ ΚΡΗΤΗΣ
ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ(ΚΕΒΙΔΙΜ)- ΕΛΜΕΠΑ Εδώδιμα αυτοφυή φυτά στο Παραδοσιακό Κρητικό Διατροφικό Πρότυπο και επίδραση τους στην υγεία

http://history.med.uoc.gr/category/ekdiloseis/

3 Μαρτίου 2024
Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας Δήμος Σητείας Η χρήση Ελληνικών όρων στην επιστήμη της Διατροφής Διαιτολογίας.

https://sitia.gr/information-services/press-release/paid.html

22 Φεβρουαρίου 2024 Πρόγραμμα Δράσης Διάχυσης και Ευαισθητοποίησης με θέμα
«Κρητικό Περιβάλλον και Διατροφή»
ΕΛΜΕΠΑ Περιβάλον και Κρητικό Παραδοσιακό Πρότυπο Διατροφής

115 μαθητές Γυμνασίου και 15 εκπαιδευτικοί

 

2024 Αναγνώριση- Διαπίστευση του Τμήματος Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας ως μέλος του δικτύου ΕΛΜΕΠΑ- BGCI

Δίκτυο που συνδέει 3.500 ινστιτούτα σε 100 διαφορετικές χώρες

BGCI GardenSearch

Γενετικοί πόροι εδώδιμων αυτοφυών χόρτων και λαχανικών τα οποία χρησιμοποιούνται στο παραδοσιακό διατροφικό πρότυπο.
22 Δεκεμβρίου 2023 Το Πανεπιστήμιο των Ορέων στις αγροτικές φυλακές Αγιάς Χανίων Πανεπιστήμιο των Ορέων Eπίσκεψη των ομάδων των Καθηγητών–ιατρών και νοσηλευτών του Πανεπιστημίου, στις αγροτικές φυλακές Αγιάς Χανίων, όπου εξετάστηκαν οι κρατούμενοι.
Ομάδα Κοινοτικής Διατροφής
Υπεύθυνη αποστολής: κ. Α. Μαρκάκη, αν. καθ. Κλινικής Διατροφής.
11 Δεκεμβρίου 2023 ΔΙΑΤΡΟΦΗ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ και ΥΓΕΙΑ, Η διατροφή και ο ρόλος της, στην υγεία και στην εκπαίδευση για την αειφορία Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ιεράπετρας – Νεάπολης Λασιθίου στο πλαίσιο υλοποίησης της Πράξης «ΚΕΝΤΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (ΚΠΕ)-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ» Διατροφικές ετικέτες τυποποιημένων τροφίμων». Ράϊκος Βασίλειος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου.
«Διαιτητικοί κώδικες και περιβάλλον. Πόσο η μεσογειακή διατροφή το επιβαρύνει; » Τσικαλάκης Γεώργιος, Ε.ΔΙ.Π. Τμήμα Επιστημών Διατροφής-Διαιτολογίας, Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο
24 Νομεβρίου 2023 Διασύνδεση με την τοπική κοινωνία Πανεπιστήμιο των Ορέων σε συνεργασία με την ομάδα “Κοινοτικής Διατροφής” του Τμήματος Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας του ΕΛΜΕΠΑ Συμμετοχή της ομάδας “Κοινοτικής Διατροφής” του ΕΛΜΕΠΑ σε εξόρμηση του Πανεπιστημίου των Ορέων στον Άγιο Μάμα, Ρεθύμνου, στα πλαίσια των δράσεων εξωστρέφειας και διασύνδεσης με την κοινωνία του ΕΛΜΕΠΑ. (Μουρατίδου Θ., Σφακιανάκη Ε.,μεταπτυχιακοί φοιτητές/του ΕΛΜΕΠΑ: κ. Δημητριάδου Ε., κ. Μανίδης Α.,κ. Σταματίου Ρ.)
29 Οκτωβρίου – 2 Νοεμβρίου 2023 31ο Συνέδριο ΕΕΕΟ Ελληνική Εταιρεία της Επιστήμης των Οπωροκηπευτικών (ΕΕΕΟ) , (ΕΛΜΕΠΑ) Αξιοποίηση 33 ιθαγενών και 4 εδημικών φυτικών ειδών της Κρήτης.

https://31eeeo.gr/

14 Οκτωβρίου 2023 3η Ημερίδα Διατροφής “Ένωση Διαιτολόγων-Διατροφολόγων Ελλάδας (ΕΔΔΕ) Το Κρητικό Παραδοσιακό Πρότυπο Διατροφής και τα Εδώδιμα Αυτοφυή Φυτά.
27-29 Σεπτεμβρίου 2023 RETASTE:Rethink Food Resources,Losses, and Waste3rd International Conference ΕΛΜΕΠΑ, ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Pilot Intensive Cultivation of the Mediterranean NativeUrospermum picroides.

https://retaste.gr/retaste-2023-past-event/

2023 Διασύνδεση με την τοπική κοινωνία 1ο Νηπιαγωγείο Σητείας σε συνεργασία με το Τμήμα Επιστημών Διαιτολογίας και Διατροφής του ΕΛΜΕΠΑ «Υγιεινή διατροφή κατά την νηπιακή ηλικία» (Μουρατίδου Θ., Σφακιανάκη Ε., Μπαλαφούτη Θ.)
2023 Ενδοσχολική επιμόρφωση εκπαιδευτικών, σύμφωνα με το άρθρο 95 του Ν. 4823/2021 (ΦΕΚ A’ 136 – 03.08.2021) Αναβάθμιση του σχολείου, ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών και άλλες διατάξεις. 1ο Γυμνάσιο Σητείας σε συνεργασία με το Τμήμα Επιστημών Διαιτολογίας και Διατροφής του ΕΛΜΕΠΑ «Ο ρόλος της επεξεργασίας στην θρεπτική αξία των τροφίμων» (Βασίλης Ράικος )
2023 Ενδοσχολική επιμόρφωση εκπαιδευτικών, σύμφωνα με το άρθρο 95 του Ν. 4823/2021 (ΦΕΚ A’ 136 – 03.08.2021) Αναβάθμιση του σχολείου, ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών και άλλες διατάξεις. 1ο Γυμνάσιο Σητείας σε συνεργασία με το Τμήμα Επιστημών Διαιτολογίας και Διατροφής του ΕΛΜΕΠΑ «Ο ρόλος της εκπαιδευτικής κοινότητας στην διαμόρφωση διατροφικής συμπεριφοράς» (Μουρατίδου Θ.)
2023 Διασύνδεση με την τοπική κοινωνία 1ο Γυμνασιο Σητείας σε συνεργασία με το Τμήμα Επιστημών Διαιτολογίας και Διατροφής του ΕΛΜΕΠΑ «Υγιεινή διατροφή κατά την εφηβική ηλικία» (Σφακιανάκη Ε.)
2023 Εκδήλωση για την ψυχική και σωματική μας υγεία στη μετά covid εποχή Τμήμα Επιστημων Διατροφής & Διαιτολογίας ΕΛΜΕΠA, ΔΟΚΑΣ και Νοσοκομείο Σητείας «Διατροφή και χρόνια νοσήματα» (Μπαλαφούτη Θ.)
2021 Τηλεοπτική εκπομπή “Ορθόδοξος Λόγος” Τηλεοπτικός σταθμός ΚρήτηTV Αγία Τεσσαρακοστή και Νηστεία
2021 Διασύνδεση με την τοπική κοινωνία Πολιτιστικός Σύλλογος Πισκοκεφάλου σε συνεργασία  με το Τμήμα Επιστημών Διαιτολογίας και Διατροφής του ΕΛΜΕΠΑ «Ενδιαφερόμαστε για την διατροφή μας, ενδιαφερόμαστε για την υγεία μας» (Μουρατίδου Θ., Σφακιανάκη Ε., Μπαλαφούτη Θ.)
2019 Γαία Ετεοκρητών  «Πραισίων Γεύσεις» ΕΛΜΕΠΑ και Μουσείο Ιστορίας Πολιτιστικής Κληρονομιάς Πραισού «Από την Διατροφή της Ανάγκης στην Διατροφή της Χαράς»  (Ψαρουδάκη Α.)
2018 Γιορτή Υγείας, Διατροφής και Ευεξίας ΤΕΙ Κρήτης και Δήμος Σητείας «Σητειακή διατροφική κουλτούρα. Παραδοσιακή γαστρονομία,  παράγοντας πρόληψης παιδικής παχυσαρκίας»  (Ψαρουδάκη Α.)