Τμήμα Επιστημών Διατροφής & Διαιτολογίας

Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο

Διδακτικό & Ερευνητικό Προσωπικό (μέλη ΔΕΠ)

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ | ΚΟΣΜΗΤΟΡΑΣ ΣΧΟΛΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ

Ζαφειρόπουλος Βασίλειος

Ο Βασίλης Ζαφειρόπουλος είναι Καθηγητής Εφαρμοσμένης Φυσικής στο Τμήμα Επιστημών Διατροφής & Διαιτολογίας του ΕΛΜΕΠΑ. Έχει διατελέσει Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος του Τμήματος, Κοσμήτορας της Σχολής, ενώ στο παρόν είναι μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του ΕΛΜΕΠΑ.  Παράλληλα, είναι ερευνητής στο Ινστιτούτο Αγροδιατροφής και Επιστημών Ζωής, του Πανεπιστημιακού Κέντρου Έρευνας και Καινοτομίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου. Στο παρελθόν ήταν επιστημονικός συνεργάτης στο Ίδρυμα Τεχνολογίας & Έρευνας (ΙΤΕ) – Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής & Λέιζερ (IESL) από 1-1-1989 έως 31-3-2003, με ενδιάμεση διακοπή ενός έτους (θητεία στον Ελληνικό Στρατό, Απρίλιος 1989 έως Μάρτιος 1990). Παράλληλα, δίδαξε στο Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης ως Ειδικός Επιστήμων και κατόπιν, ως επισκέπτης Επίκουρος Καθηγητής (1/1991-8/1994). Έχει συνεισφέρει και έχει συντονίσει σειρά ερευνητικών προγραμμάτων σε Εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο. Έλαβε το διδακτορικό του από το University of Iowa (ΗΠΑ) τον Δεκέμβριο του 1988. Η διατριβή του αφορούσε στη φασματοσκοπία λέιζερ και στη δυναμική της φωτο-διάσπασης μικρών μορίων. Έκτοτε έχει εργαστεί σε ερευνητικούς τομείς ποικίλου και διεπιστημονικού ενδιαφέροντος που κυμαίνονται από φασματοσκοπία λέιζερ και φαινόμενα που προκαλούνται από λέιζερ στα αέρια έως μελέτες για τις αλληλεπιδράσεις λέιζερ-ύλης και την ανάπτυξη αναλυτικών και διαγνωστικών τεχνικών που βασίζονται σε λέιζερ. Για τη συνεισφορά του στον τομέα, εξελέγη και παρέμεινε πρόεδρος της ερευνητικής σύμπραξης COST Action G7 «Artwork Conservation by Laser» από το 2000 έως το 2003, στην οποία συμμετείχαν 23 φορείς από 15 χώρες. Μετά την εκλογή του το 2003 στην παρούσα θέση, ο κ. Ζαφειρόπουλος δημιούργησε ένα νέο γνωστικό αντικείμενο (Σύσταση Ανθρώπινου Σώματος) και εργάστηκε μαζί με τους συναδέλφους του στην ανάπτυξη του Τμήματος. Τα πρόσφατα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν α) την αξιολόγηση της σύστασης του ανθρώπινου σώματος (ενδοκυττάρια ενυδάτωση και ποσοστιαία ενυδάτωση της άλιπης μάζας του σώματος, ποσοστό σωματικού λίπους, οστική μάζα κ.ά.), β) την ενεργειακή δαπάνη και ενεργειακό ισοζύγιο, γ) την αποτελεσματικότητα της διατροφικής παρέμβασης μέσω της μέτρησης του λίπους κλπ. και δ) την εφαρμογή φασματοσκοπικών/οπτικών μεθόδων σε όλο το φάσμα της διατροφής. Είναι συγγραφέας και συν-συγγραφέας τριών επιστημονικών βιβλίων, έξι κεφαλαίων σε επιστημονικά βιβλία και περισσότερων από 130 εργασιών σε επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων με κριτές. Έχει 7027 αναφορές (έως 3/11/2023) με βάση το Scopus (h-index 26), ενώ με βάση το scholar.google έχει 11434 αναφορές και h-index 31, i10-index: 68.

Τηλ: 2843029496, 2843020001, email: zafir@hmu.gr

ΑΝΑΠΛ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ

Φραγκιαδάκης Γεώργιος Α.

Τηλ: 28430-20016, email:fragkiadakis@hmu.gr

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ | ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ

Μαρκάκη Αναστασία

Η Δρ. Αναστασία Μαρκάκη είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Κλινικής Διατροφής και Πρόεδρος (από 01/09/2022) στο Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου. Έχει πτυχίο Διατροφολόγου από το ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης (1994), Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στη «Διατροφή και Μεταβολισμό» από το Πανεπιστήμιο του Aberdeen της Σκωτίας (2001) και Διδακτορικό Δίπλωμα στην «Εκτίμηση θρέψης Νεφροπαθών ασθενών τελικού σταδίου» από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης (2013). Διαθέτει πολυετή εκπαιδευτική, κλινική και ερευνητική εμπειρία σε χρηματοδοτούμενα προγράμματα σχετικά με το αντικείμενο της Διατροφής και  της Διαιτολογίας. Το συγγραφικό της έργο αφορά σε εκπαιδευτικά συγγράμματα και επιστημονικές δημοσιεύσεις, ήτοι 2 εργαστηριακούς οδηγούς, επιμέλεια μετάφρασης δύο αγγλικών βιβλίων, 34 άρθρα σε διεθνή και ελληνικά περιοδικά με κριτές (h-index: 15, ετεροαναφορές 8386) και άνω των 120 ανακοινώσεων σε διεθνή και εθνικά επιστημονικά συνέδρια. Τα κύρια ερευνητικά της ενδιαφέροντα αφορούν στην Εκτίμηση της θρέψης και ποιότητας ζωής ασθενών με χρόνια νοσήματα (νεφροπαθών τελικού σταδίου, καρκινοπαθών, κιρρωτικών κλπ), στην Ανίχνευση του Διατροφικού Κινδύνου, τη Διατροφική Υποστήριξη Υποθρεψίας χρόνιων ασθενών, και στην τεκμηρίωση της Μεσογειακής/Κρητικής διατροφής στην πρωτογενή και δευτερογενή πρόληψη χρόνιων νοσημάτων με έμφαση στις νεφροπάθειες και στην εξατομικευμένη διατροφική παρέμβαση. Είναι μέλος στην “Ομάδα Εργασίας για την Εκπαίδευση και τη Δια Βίου Μάθηση” της Ευρωπαϊκής Ένωσης Συλλόγων Διαιτολόγων (EFAD) από το 2016 και συνεργαζόμενο μέλος ΔΕΠ του Ινστιτούτου Αγροδιατροφής και Επιστημών Ζωής (Ιν.Α.Ζω), Ερευνητικό Κέντρο του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου από το 2020.

Τηλ: 28430 – 29491

email: anmarkaki@hmu.gr

Scopus Author ID: 56590412700

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ | ΑΝΑΠΛ. ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΤΜΗΜΑΤΟΣ

Μουρατίδου Θεοδώρα

H Δρ. Μουρατίδου Θεοδώρα είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια με γνωστικό αντικείμενο ¨Κοινοτική Διατροφή¨. Έλαβε το MMedSci in Human Nutrition το 2002 και το Ph.D το 2007 από  το Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ, Ηνωμένο Βασίλειο.  Έχει εμπειρία συμμετοχής και συντονισμού σε ευρωπαϊκά και εθνικά ερευνητικά έργα, και επαγγελματική εμπειρία ως επιστημονικός σύμβουλος σε θέματα παχυσαρκίας και χρόνιων νοσημάτων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και σε Διεθνείς διακρατικούς οργανισμούς του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ). Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα συμπεριλαμβάνουν: κρητικό-μεσογειακό πρότυπο διατροφής, παιδική και εφηβική παχυσαρκία, παρεμβάσεις διατροφής και υγείας στην κοινότητα, μεθοδολογία της έρευνας, επιδημιολογικά ευρήματα και ¨μετάφραση¨ τους σε παρεμβάσεις υγείας και εφαρμογή, στήριξη και αξιολόγηση διατροφικών πολιτικών και στρατηγικών. Είναι συνεργαζόμενο μέλος ΔΕΠ του Ινστιτούτου Αγροδιατροφής και Επιστημών Ζωής (Ιν.Α.Ζω), Ερευνητικό Κέντρο του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου.

Τηλ. 28430 – 29493

Εmail: tmouratidou@hmu.gr

webpage: https://nds.hmu.gr/mouratidou

Scopus Author ID: 14050556100

ΕΠΙΚΟΥΡΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ

Ψαρουδάκη Αντωνέλλα

H Δρ. ΑΝΤΩΝΙΑ ΨΑΡΟΥΔΑΚΗ είναι Επίκουρη Καθηγήτρια με γνωστικό αντικείμενο Υγιεινή Διατροφή και Τρόφιμα. Σπούδασε Γεωπόνος στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών όπου ειδικεύτηκε στη Φυτική Παραγωγή(Msc). Συνέχισε αποκτώντας δεύτερο Msc στις Επιστήμες Περιβάλλοντος,  από το Τμήμα Χημείας του Πανεπιστήμιου Κρήτης, όπου εκπόνησε μεταπτυχιακή διατριβή με θέμα: Η επίδραση του τροποσφαιρικού όζοντος στη διατροφική σύσταση εδώδιμων φυτών. Εκπόνησε τη Διδακτορική Διατριβή της στο Εργαστήριο Βελτίωσης και Γεωργικού Πειραματισμού του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα: Καταγραφή, Βοτανική Ταξινόμηση, Γενετική Ποικιλότητα και Ιδιότητες των Αυτοφυών Εδώδιμων Φυτών της Κρήτης – Συμμετοχή τους στο Σύγχρονο Διατροφικό Πρότυπο.

Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζουν στο τρόφιμο στα παραδοσιακά διατροφικά πρότυπα, με έμφαση στο κρητικό διατροφικό πρότυπο και τους τρόπους με τους οποίους επηρεάζει την υγεία του ανθρώπου. Τα εδώδιμα αυτοφυή φυτά και οι συνήθειες που τα περιβάλλουν στην Κρητική διατροφική κουλτούρα είναι από τους βασικούς πυλώνες της επιστημονικής και ερευνητικής της ενασχόλησης,  συνεργαζόμενη την τελευταία 20ετία με τα ιδρύματα: Πολυτεχνείο Κρήτης, σε αντικείμενα που σχετίζονται με τη διασφάλιση ποιότητας των τροφίμων και των διατροφικών προτύπων, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Τμήμα Φαρμακευτικής, Εργαστήριο Φαρμακογνωσίας, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών,  Τμήμα Φυτικής Παραγωγής, Εργαστήριο Βελτίωσης φυτών – Γεωργικού Πειραματισμού, ΕΛΜΕΠΑ, Τμήμα Γεωπονίας, Εργαστήριο Βιολογικών και Βιοτεχνολογικών Εφαρμογών (ΕΒΒΕ) και Πανεπιστήμιο Κρήτης – Ιατρική Σχολή: Μουσείο Ιατρικής. (Διδάσκουσα σε σεμινάρια με θέμα Φαρμακευτικά Φυτά. Από την παραδοσιακή και τη λαϊκή ιατρική στην Επιστήμη). Έχει εμπειρία συμμετοχής  σε ευρωπαϊκά και εθνικά ερευνητικά έργα. Είναι συνεργαζόμενο μέλος ΔΕΠ του Ινστιτούτου Αγροδιατροφής και Επιστημών Ζωής (Ιν.Α.Ζω), του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου.

Τηλ. 28430-20009

Εmail: psaroudaki@hmu.gr

Scopus Author ID: 24073233300

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ

Ράϊκος Βασίλειος

Ο Δρ. Βασίλειος Ράϊκος είναι Αναπληρωτής Καθηγητής με γνωστικό αντικείμενο τη «Βιοχημεία και Φυσικοχημεία Τροφίμων» στο Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου.  Είναι κάτοχος προπτυχιακού τίτλου σπουδών (BSc Honors) στην Ανθρώπινη Γενετική από το Πανεπιστήμιο του Leeds το 1998 και μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών (MSc) στην Εφαρμοσμένη Βιομοριακή Τεχνολογία από το Πανεπιστήμιο του Nottingham το 2002. Από το 2006  είναι διδάκτορας στην Επιστήμη Τροφίμων από το Πανεπιστήμιο Heriot-Watt.

Το 2007 εντάχθηκε στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο ως επιστημονικός συνεργάτης και παρέμεινε σε αυτήν τη θέση μέχρι το 2011. Το 2008 του προσφέρθηκε μεταδιδακτορική ερευνητική θέση στο Πανεπιστήμιο Πατρών, όπου πραγματοποίησε έρευνα για τις φυσικοχημικές ιδιότητες των συστημάτων τροφίμων. Το 2009 εντάχθηκε στο Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Καλαμάτας, όπου εργάστηκε ως εργαστηριακός και επιστημονικός συνεργάτης μέχρι το 2013. Εργάστηκε ως ερευνητής στο Rowett Institute (University of Aberdeen), από το 2013 έως το 2021.

Τα διδακτικά και ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν στην Επιστήμη και τεχνολογία τροφίμων σε συνδυασμό με τη Διατροφή. Έχει συμμετάσχει στη συγγραφή 60 ερευνητικών άρθρων δημοσιευμένων σε επιστημονικά περιοδικά και 4 κεφαλαίων σε βιβλία. Είναι ο συντάκτης ενός βιβλίου με θέμα την ανασύσταση τροφίμων (Reformulation as a strategy for developing healthier food products, Springer).

Είναι Μέλος του Ινστιτούτου Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων (IFST) της Αγγλίας και Υπότροφος (Associate Fellow) της Ακαδημίας Ανώτατης Εκπαίδευσης της Μ. Βρετανίας.

Τηλ. 28430- 20007

Εmail: vraikos@hmu.gr

Scopus Author ID: 6506669159

ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ

Παπανδρέου Χριστόφορος

Τηλ: 28430- 20003

Εmail: papchris@hmu.gr

Scopus Author ID: 36470858000

ΛΕΚΤΟΡΑΣ

Σπυριδάκη ‘Ασπα

Η Δρ. Ασπασία Σπυριδάκη είναι Λέκτορας στο Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου  με γνωστικό αντικείμενο Χημεία και Ανάλυση Τροφίμων. Έχει πτυχίο Χημείας από το Πανεπιστήμιο Κρήτης (1992) και Διδακτορικό Δίπλωμα στην «Απομόνωση και χαρακτηρισμός υποσυμπλόκων του πυρήνα του φωτοσυστήματος ΙΙ των ανωτέρων φυτών και μελέτη του μηχανισμού δράσης αναστολέων» από το Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης (1999). Εργάστηκε ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια  στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, από το 1999 έως το 2002. Είναι μέλος του Τμήματος από το 2003. Διαθέτει 21 άρθρα σε διεθνή περιοδικά και πρακτικά διεθνών συνεδρίων με κριτές (h-index: 8, ετεροαναφορές: 267). Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα συμπεριλαμβάνουν: ανάλυση τροφίμων με έμφαση στα βιοδραστικά συστατικά, δομή και λειτουργία πρωτεϊνών, ενζυμική βιοχημεία, βιοχημεία ορμονών, σχέση διατροφής – βιοχημικών και κλινικών δεικτών, σχέση διατροφής – σύστασης σώματος. Είναι συνεργαζόμενο μέλος ΔΕΠ του Ινστιτούτου Αγροδιατροφής και Επιστημών Ζωής (Ιν.Α.Ζω), Ερευνητικό Κέντρο του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου.

Τηλ: 28430 – 20015

email: aspaspyridaki@hmu.gr

Scopus Author ID: 54896216700

Επίκουρος

Ψυλινάκης Εμμανουήλ

Ο Δρ. Εμμανουήλ Ψυλινάκης είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου με γνωστικό αντικείμενο Διατροφική Βιοοργανική Χημεία. Έχει πτυχίο Χημείας (BSc) από τη Σχολή Θετικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1995). Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης (MSc) στη Βιοχημεία από το Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Έχει συνεργαστεί με το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών επιστημών (ΕΚΕΦΕ) ΔΗΜΟΚΡΗΤΟΣ από το 2000 έως το 2001, στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος με τίτλο «Φυσική και τεχνίτη Φωτοσύνθεση. Φωτοκαταλυτικοί μηχανισμοί οξειδοαναγωγίκης συνεργασίας μεταλλικών κέντρων και ελευθέρων ριζών με υπόστρωμα το νερό». Από το 2001 είναι Διδάκτορας Χημείας (Ph.D) με ειδίκευση στη Βιοχημεία, από το Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Εργάστηκε ως μεταδιδακτορικός ερευνητής  στην ομάδα Eνζυμικής Tεχνολογίας του Τομέα Βιοτεχνολογίας στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας (ΙΜΒΒ) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) από το 2002 έως το 2004. Η έρευνα που πραγματοποίησε εστίαζε στην απομόνωση και τον χαρακτηρισμό απακετυλασών της χιτίνης. Διαθέτει εκτενή προϋπηρεσία στη διδασκαλία των μαθημάτων «Οργανική Χημεία & Δομική Βιοχημεία» και «Χημεία & Ανάλυση Τροφίμων», ως έκτακτο διδακτικό προσωπικό στο Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας. Έχει συμμετάσχει στα ερευνητικά προγράμματα του Τμήματος:

  • «Περιβάλλον- Αρχιμήδης-Ενίσχυση Ερευνητικών Ομάδων του ΤΕΙ Κρήτης» Διερεύνηση της ζιζανιοκτόνου δράσης των καψακινοειδών με αντικείμενο: Επίδραση των καψακινοειδών σε θυλακοειδείς μεμβράνες in vitro. Μελέτη της βιοσύνθεσης των καψακινοειδών σε καλλιεργούμενα είδη και ποικιλίες του γένους Capsicum. Ποσοτική εκτίμηση καψακινοείδων σε εκχυλίσματα από in vivo και in vitro υλικό των επιλεχθέντων γενοτύπων πιπεριάς.
  • «Αρχιμήδης ΙΙ-Ενίσχυση Ερευνητικών Ομάδων του ΤΕΙ Κρήτης» Πειραματική Διατροφή: επίδραση εκχυλισμάτων από ενδημικά / αυτοφυή φυτά της Κρήτης στο μεταβολισμό θηλαστικών και ανθρώπου» με αντικείμενο: Διατροφική αξιολόγηση ενδημικών φυτών. Τοξικολογικός έλεγχος των βοτάνων.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στην Ενζυμική Βιοχημεία, Βιοχημεία Λιπιδίων, Βιοχημεία Ορμονών, Μεσογειακή διατροφή, Συσχέτιση διατροφής με βιοχημικούς και κλινικούς δείκτες υγείας και τη Διατροφική αξία τροφίμων με έμφαση στα βιοδραστικά συστατικά. Διαθέτει 35 άρθρα σε διεθνή περιοδικά, βιβλία και πρακτικά διεθνών συνεδρίων με κριτές (h-index: 7, ετεροαναφορές: 492).

Tel: 28430 – 20015

email: psylinak@hmu.gr

Scopus Author ID: 12806045900

Μετάβαση στο περιεχόμενο